ruska.jpgRuskan lumoa Suomen ja Norjan Lapissa

Su-La 12.–18.9.2021
(7 pv)

 

Saariselkä * Ivalo * Inari * Utsjoki * Nuorgam * Pykeija * Neiden * Näätämö * Sevettijärvi * Nellim * Sodankylä * Luosto * Pyhä * Kemijärvi * Kuusamo

*********

Hinta:     935 € / hlö
(jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

**1 hh-lisämaksu 190 €

***********

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 26.7.2021 mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti menomatkalla: Vammala-Nokia-Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Ikaalinen-Parkano-Jalasjärvi-Kauhava-Ylivieska-Oulu-Kemi-Rovaniemi-Saariselkä

1 pv
Auto lähtee Vammalasta klo 5.30 ajaen matkareitin mukaisesti. Matkalla pidämme tarpeelliset pysähdykset, jolloin myös ruokailumahdollisuus. Saariselälle saavumme n. klo 20-20.30.

Majoittaudumme Holiday Club Saariselkä Kylpylähotelliin, hotelli on majapaikkamme seuraavat neljä yötä, illallinen hotellin ravintolassa.

2 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään mahdollisuus nauttia hotellissamme kylpylän palveluista tai lähteä pienelle patikointiretkelle mm. Iisakkipään tuntureille, Kaunispäälle tai shoppailemaan Saariselän ostospaikoissa.

Illallinen hotellin ravintolassa.

3 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Lähtö hotellilta bussimme kyydissä klo 8.00. Suuntanamme Inari-Utsjoki-Nuorgam ja Norjan Pykeija sekä edelleen Neiden, josta tulemme takaisin Suomen puolelle Näätämöön-Sevettijärvelle-Inari-Ivalo-Saariselkä.

Pysähdyksiä mm. Inarin kirkonkylällä, Utsjoen keskustassa, jossa valtatie 4:n pohjoisin päätepiste sekä Suomen ja Norjan kuuluisa rajajoki, Tenojoki. Jatkamme edelleen pohjoisemmaksi jokivartta, Suomen ”päälaelle” Nuorgamiin. Nuorgam on Suomen ja EU:n pohjoisin kylä. Etäisyyttäkin Rovaniemen Napapiirille rapiat 500 km. Nuorgamissa nautimme maistuvan keittolounaan.

Matka jatkuu Norjan puolelle ja pian saavummekin jo Varanginvuonon upeisiin maisemiin, ajamme edelleen kohti idyllistä norjalaista Pykeijan pikkukylää. Asukkaita kylässä n. 200.

Kylän oppaan johdolla saamme paljon tietoa, pistäydymme mm. kirkossa ja nautimme iltapäiväkahvit. Matkamme Norjan puolella jatkuu Neidenin mahtavan kosken luokse kuvailemaan.

Neidenistä käännymme Suomen puolelle johtavalle tielle, tulemme Näätämön kylään, jossa kauppa. Pysähdymme kylään toviksi ja siitä matka jatkuu Sevettijärvelle, joka on Koltta-saamelaisten asuttama kylä. Hetken ajettuamme näemme Nitsijärven ja sen jälkeen pienen osan mahtavasta Inarinjärvestä. Tulemme Kaamasen kylän tuntumassa 4-tielle ja siitä teemme matkaa Inarin ja Ivalon kautta Saariselän maisemiin, tuttuun hotelliimme. Illallinen hotellin ravintolassa.

4 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään retkeilemme koko päivän Inarissa. Lähdemme bussimme kyydissä Inarin kirkonkylälle, ajamme aluksi Jäniskoskelle sen kuohujen luokse, pieni kävelymatka ja saavumme riippusillalle, joka ylittää Juutuanjoen (siinä riittää ihailtavaa).

Inarin kirkonkylä on Suomen saamelaiskulttuurin elävä keskus, siellä sijaitsee mm. Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Saamelaismuseo Siida ja Saamelaislaiskirkko, jossa myös pistäydymme. Lounaan nautimme Siidan Sarrit-ravintolassa.

Matkalla kohti Ivaloa poikkeamme Tuulispää-tunturilla (sääolosuhteet huomioiden). Ivalo on Inarin kunnan hallinnollinen keskus ja alueen suurin taajama, n. 3000 asukkaallaan. Jatkamme Nellimin kylään, joka sijaitsee Inarinjärven kaakkoiskulmalla. Tutustumme kohdeoppaan johdolla mm. Paatsjoen siltaan ja näemme kuinka Inarinjärven kaikki vedet lähtevät kohti Barentsinmerta. Silta on lähellä Venäjän rajaa ja sen pohjoispuolella on Värtsarin erämaa-alue.

Nellimissä asuu inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja suomalaisia. Siitä syystä Inarinjärven rannalla sijaitsevaa kylää kutsutaan kolmen kulttuurin kyläksi, Käymme oppaamme kanssa myös Pyhän kolminaisuuden ja Trifon Petsamolaisen Ortodoksikirkossa. Lopuksi nautimme iltapäiväkahvit Nellimin Erähotellin ravintolassa. Ivalon kautta saavumme Saariselälle, kylpylän palvelut käytettävissä ja illallinen hotellin ravintolassa.

5 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme Saariselän maisemista. Matkamme jatkuu 4-tietä ja pysähdymme mm. Porttipahdassa ja Sodankylässä. Sodankylästä ajamme Luostolle, jonka läheisyydessä sijaitsee Lapin ainutlaatuinen vierailukohde: Lampivaaran Ametistikaivos. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kaivoksella pääsee ikivanhojen tarinoiden ja kivien kiehtovaan maailmaan. Mukaasi saat kaivaa oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta.

Ametistikaivokselta ajelemme Pyhätunturin juurella ja Pyhäjärven rannalla sijaitsevaan Kairosmajan tunturikeskukseen lounaalle. Lounaan jälkeen tutustumme kauniiseen Revontulikappeliin, joka on Lapin tunturien ensimmäinen turistikappeli ja suosittu käyntikohde. Kairokselta matka jatkuu läheiselle Pyhä-Luoston kansallispuiston Luontokeskus Naavaan, jossa on upea luontonäyttely geologiasta ja kulttuurihistoriasta. NaavaShopista voi tehdä kivoja löytöjä ja samalla tukea kansallispuiston toimintaa.

Matkamme jatkuu kohti Kemijärveä, sieltä edelleen 5-tietä Suomutunturin läheisyydessä sijaitsevalle Napapiirille. Edelleen matkamme jatkuu kohti Rukatunturin maisemia ja edelleen majapaikkaamme Holiday Club Kuusamon Kylpylähotellia. Hotelli on seuraavat kaksi yötä majapaikkamme. Kylpylän palvelut käytettävissä ja illallinen hotellin ravintolassa.

6 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään ajelemme aluksi Kuusamon Suurpetokeskukseen. Siellä pääsemme tutustumaan Suomessa eläviin suurpetoihin. ”Karhumies” Sulo Karjalaisen luottamuksellinen suhde karhuihin on kaikkein ihmeellisintä. ”Isäsuhde” on ainutlaatuinen koko maailmassa. Sulo Karjalainen ja Juuso-karhu ovat tunnettuja persoonia Suomessa ja rajojen ulkopuolellakin. Käynti tarhalla tapahtuu aina oppaan johdolla.

Matka jatkuu Hossan Luontokeskukseen, jossa aluksi nautimme lounaan. Tutustumme opastetusti uusimman Kansallispuistomme alueisiin näyttelyn kautta luontokeskuksessa. Hossan Kansallispuisto perustettiin 2017, se sijaitsee kolmen kunnan alueella; Suomussalmi, Kuusamo ja Taivalkoski.

Paluu takaisin Kuusamoon, poiketen Riipisen matkamuisto myymälässä. Hotellissa n. klo 17.30-18.00. Kylpylän palvelut käytettävissä ja illallinen hotellin ravintolassa.

7 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Lähtö kotimatkalle. Matkaamme Kuusamosta Taivalkoskelle, pysähdymme siellä Kalle Päätalon maisemissa mm. torilla ja erikoisessa Jalavan Kauppakartanossa, pistäydymme myös Taivalvaaralla. Matka jatkuu Pudasjärvelle, jossa pysähdymme Kylmäsen tehtaanmyymälässä, missä mm. poronlihatuotteita yms. Jatkamme matkaa Oulun kautta Kalajoen Hiekkasärkille, missä pysähdymme ja nautimme buffet-lounaan.

Matka jatkuu reittiä Kokkola-Härmä, jossa pieni tauko. Matkaamme reittiä Lapua-Jalasjärvi, ja pysähdymme Juustoportille, jossa mahdollisuus tehdä juusto-ostoksia. Kotimatkamme jatkuu Parkano-Ikaalinen-H:kyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala reittiä.

***


Matkan hinta sisältää:

  • Bussimatkat hyvätasoisella turistibussilla
  • Hotelli yöpymiset yht. 6 yötä Kylpylähotellit Holiday Club Saariselkä ja Holiday Club Kuusamo, aamiaisella ja illallisella, sekä kylpylän vapaan käytön.
  • Lounasruokailut 5 kertaa ohjelmassa mainituissa kohteissa
  • Iltapäiväkahvit, Pykeija ja Nellim
  • Retket, opastukset ja esittelyt/sis.pääsyt ohjelmassa mainituissa kohteissa
  • Matkanjohtajan palvelut

P.S. Matkaohjelmaan saattaa tulla pieniä muutoksia

** Ennakkomaksu 200 € / hlö, loppumaksu laskutetaan kuukautta ennen matkalle lähtöä.

**Noudatamme matkoillamme 1.7.2018 voimaan tullutta matkapakettilakia, joita voi katsoa sivultamme kohdasta Matkaehdot.

Muistutamme myös, että Matka-Suni Ky ei vastaa henkilökohtaisista tapaturmista eikä matkustajan omaisuutta kohdanneista vahingoista. Suosittelemme matkustajia ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy myös, peruutusturvavakuutus jo matkan varausvaiheessa peruutuskulujen ja mahdollisen matkalla sairastumisen varalta. Suosittelemme matkustajia tarkistamaan oman vakuutuksensa peruutusehtokohdan.