ruska.jpgRuskan lumoa Suomen Lapissa

Su-La  15.-21.9.2024      (7 pv)

 

Levi * Kittilä * Särestöniemi * Pallas * Lemmenjoki * Inari * Saamelaismuseo Siida    Karhunpesäkivi * Raja-Jooseppi * Nellim * Ivalo * Kaunispää * Saariselkä * Sodankylä * Luosto * Pyhätunturi * Napapiiri * Rovaniemi *

*********

Hinta:     985 € / hlö  (jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä) 
**1 hh-lisämaksu 270 € / 6-yötä

ENNAKKOMAKSU 200 € / hlö,  laskutetaan heinäkuulla ja loppumaksu elokuun alussa.

***********

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 30.7.2024 mennessä.

Ilmoittautuessasi mainitse autoon nousupaikkasi ja mahdolliset erityisruokavaliosi !

Matkaohjelma

Alustava aikataulu: Lähtö Lauhamon tallit Sastamala klo 5.30 (Su 15.9.); Nokia, Pirkkalaistien pikav. pys klo 6.00; Tampere, Vanhankirkon pys. lähtö klo 6.20; Ylöjärvi, matkatien pys. klo 6.40; Hämeenkyrö, S-Market pys. klo 7.00; Ikaalinen, 3-tien ramppi klo 7.20; Parkano ST1 klo 7.45; Jalasjärvi, Neste Jalastuuli n. klo 8.30 - tauko. Lapua Shell n. klo 9.40.

1 pv

Bussi lähtee Vammalasta klo 5.30 ajaen matkareitin mukaisesti. Matkalla pidämme tarpeelliset pysähdykset / tauot, jolloin myös ruokailumahdollisuus. Leville saavumme n. klo 20.

Majoittaudumme Break Sokos Hotelli Levi, joka sijaitsee keskellä Sirkan kylää, Levitunturin kupeessa, lähellä kaikkia palveluja.

Buffet-illallinen hotellin ravintolassa.

2 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään pidämme vapaapäivän ”bussiretkeilystä”.

Mahdollisuus omavalintaiseen ohjelmaan. Esimerkiksi patikointiretki Levin huipulle tai Kätkätunturille tai tasaista maastoa Golf kentän suuntaan. Ostosmahdollisuuksia on lukuisia.  Oman hotellimme kuntosali käytettävissä. Kylpylähotelli on myös lähellä. Tai voi vain lepäillä hotellilla ja seurustella.

Buffet-päivällinen hotellin ravintolassa.

3 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme hotellilta n. klo 9.00 oman bussimme kyydissä Kittilän Kaukosen kylälle vierailulle Särestöniemeen.

Särestö on ainutlaatuinen vierailukohde keskellä kauneinta lappilaista luontoa, käsittäen kolme eri rakennusta. Tutustumme asiantuntevan oppaan johdolla Reidar Särestöniemen ihastuttavaan taidemuseo / galleriaan ja ateljeehen / kotiin, sekä Ounasjokivarren elämään ja elämäntapaan Reidarin kotitilalla Vanhassa Särestössä.  Lopuksi nautimme Särestön kahvilassa keittolounaan.

Ajelemme bussimme kyydissä Särestöstä Kittilän kirkonkylän ja Levin ohitse ja edelleen Muonion Särkijärven kylän kautta Pallastunturille. Vuodesta 2005 lähtien alue on ollut osa Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Kolarin kuntien sijoittuvaa 102 000 hehtaarin suuruista Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa. Pallakselle saapuessamme näemme mm. Pallas, Palkas, Lauku ja Taivaskero tunturit, jotka kaikki ovat ”Keroja” eli paljaslakisia tuntureita.

Suomen matkailijayhdistys rakennutti Pallakselle edustavan hotellin v. 1938. Saksalaiset räjäyttivät hotellin vetäytyessään Lapista v. 1944. Uusi hirsinen hotelli rakennettiin v. 1948. Sama hotelli on edelleen käytössä ja nykyisin hotellin omistaa suomalainen Lapland Hotels ketju.

Metsähallituksen luontokeskus perustettiin vuonna 1977 Pallastunturien läheisyyteen, sitä laajennettiin ja uudistettiin moneen kertaan, mutta v. 2023 keväällä se purettiin huonon kuntonsa vuoksi. Uusi rakennus valmistuu aikaisintaan vuonna 2025.

Pallakselta matkaamme takaisin ja poistumme samalla Kansallispuiston alueelta Jerisjärven kylän lähellä. Ajamme Jerisjärven Keimiöniemeen, jossa sijaitsee Suomen Lapin historiallisesti tunnetuimmat ja parhaiten säilyneet ”Kalakentät” (Kalapirttejä). Keimiöniemen suoralla länsirannalla on pitkänä rivinä toistakymmentä hirsirakenteista kalapirttiä kala-aittoineen. Nykyinen rakennuskanta on osin 1800-luvulta. Kalakenttä on ainutlaatuinen muistutus suomalaisen uudisasutuksen ja kaukonautinnan ajoista Lapinmailla aina keskiajalta alkaen. Pirteistä vanhimmat ovat 1700-luvlta. Kemiötunturi muodostaa Jerisjärven rannalla sijaitsevien kalapirttien vaikuttavan taustamaiseman. Tulemme takaisin Jerisjärven tielle ja Rauhalan kylään, josta edelleen jatkamme Muonio – Kittilä tietä Leville ja hotellimme.

Illallinen hotellin ravintolassa.

4 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme Levin hotellista matkatavaroiden kanssa kohti Lemmenjokea ja Inaria. Leviltä suuntaamme reittiä Köngäs-Pokka-Lemmenjoki, ajoa n.150 km.

Lemmenjoki - Kultainen jokilaakso on tunnettu kultahistoriastaan ja Suomen suurimman Kansallispuiston sydän. Poikkeamme Ahkun tuvalla, joka sijaitsee Njurgulahdessa aivan kansallispuiston ja joen vieressä. Keittolounaan nautimme Ahkun tuvan kahvilassa, jossa emäntä kertoo Njurkulahdessa asumisesta / yritystoiminnasta, Lemmenjoesta, Saamelaisuudesta ja poroista. 

Lemmenjoelta ajelemme kohti Inarin kirkonkylää. Lemmenjoki laskee Paadarjärveen ja edelleen Solojärven kautta Juutuanjokeen, jossa sijaitsee kaksi merkittävää koskea Ritakoski ja Jäniskoski.

Pysähdymme ihailemaan Jäniskosken kuohuja, pysäköintialueelta pieni kävelymatka (n.500 m suunta) esteetöntä leveää polkua Juutuanjoen riippusillalle. Vastarannalla isokokoinen laavu tulipaikkoineen, sekä puuvarasto / puucee. Paluu samaa reittiä takaisin bussille.

Saavumme Inarin kirkonkylään, mikä sijaitsee Inarinjärven rannalla Juutuanjokisuulla ja on Suomen saamelaiskulttuurin keskus. Kokemisen arvoisia paikkoja ovat Saamelaismuseo -Luontokeskus Siida ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Lisäksi Saamelaiskirkko ja lukuisat käsityögalleriat tarjoavat tietoa saamelaiskulttuurista.

Vierailemme aluksi Siidassa ja Metsähallituksen Luontokeskuksessa. Lisäksi pistäydymme Lapin kuuluisien kultamiesten haudoilla eli ”Pyrkyreiden Palstalla” Inarin hautausmaalla ja samalla näemme myös yhden Lapin Legendojen Sylvia Petronella wan der Moerin uurnapaikan / muistolaatan. Pysähdymme Inarin kylän keskustassa Lapin matkamuistojen ja lahjatuotteiden ”supermarketissa”, Näkkäläjärven lahjatalossa. Siellä on myynnissä kaikkea mahdollista, kauppa on perustettu jo vuonna 1973.

Seuraava kohteemme on Möyssäjärvellä Karhunpesäkivi, mikä on aito suosittu luonnonnähtävyys. Halukkailla on mahdollisuus patikoida katsomaan muutamien kymmenien rappujen päässä itse ”Karhunpesäkiveä”. Karhunpesäkivi on myös turistikeidas, jossa matkamuistomyymälä ja kahvila.

Ajamme yhtä Suomen kauneinta tieosuutta kohti Ivaloa. Ivalo on Inarin kunnan hallinnollinen keskus ja alueen suurin taajama noin 3000 asukasta. Ivalosta suuntaamme edelleen (4) nelostietä seuraavaan majapaikkaamme, Saariselän matkailukeskukseen ja Lapland Hotels ketjun Hotelli Riekonlinna.

Majoitumme hotellissa seuraavat kaksi yötä, buffet-illallinen hotellin ravintolassa.

5 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa. Tämän päivän retki ohjelmassa ajamme aluksi jo tutuksi tullutta nelostietä Ivaloon. Ivalon halki virtaa kultajokena kuuluisuutta saanut Ivalojoki. Käännymme Ivalosta Murmanskin tielle ja jatkamme tietä aina Suomen ja Venäjän rajalle Raja-Jooseppiin, jossa kansainvälinen rajanylityspaikka. Rajanylityspaikan läheisyydessä on Raja-Joosepin asuinpaikka eli ”Raja-Joosepin kenttä”.  Pieni kävelymatka ja pian näemme Luttojoen törmällä sijaitsevan aivan ihastuttavan asuinpaikan ”Raja-Joosepin kentän” sekä kuulemme Raja-Joosepin tarinan. 

Seuraava kohteemme on Nellimin kylä, missä asustaa inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja suomalaisia. Siksi kylää kutsutaan kolmen kulttuurin kohtauspaikaksi. Kylä sijaitsee n. 40 km päässä Ivalosta koilliseen, Venäjän rajalle matkaa vajaa 10 km. Kylässä on Inarinjärven venesatama, ortodoksikirkko ja erähotelli. 

Nellimin kylään saapuessamme pysähdymme aluksi Cafè Sàmi Villagen kodalla ja nautimme siellä keittolounaan. Lounaan jälkeen vierailemme Nellimissä Trifon Petsamolaiselle pyhitetyssä kolttasaamelaisten Ortodoksikirkossa, jossa kirkossa esittely. 

Ajamme vielä kylän pohjoispuolella sijaitsevan Paatsjoen sillan luokse ja näemme kuinka Inarinjärven kaikki vedet lähtevät kohti Barentsinmerta. Jalkaudumme sillan luona, saamme yhdessä ihailla valtavaa vesi määrää sekä rajan läheisyyttä.  Mahdollisuus valokuvaukseen. Silta on lähellä Venäjän rajaa ja sillan pohjoispuolella on Vätsarin erämaa-alue.

Paluu Nellimistä Ivalon ja Kaunispään kautta Saariselän tuttuun hotelliimme.

Illallinen hotellin ravintolassa

6 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa.

Tänään lähdemme Saariselän maisemista. Jatkamme matkaamme 4-tietä kohti Sodankylää, jossa pieni tutustuminen kylän keskustaan. 

Sodankylän kunnan asukasluku on reipas 8000 hlöä. Pinta-alaltaan Sodankylä on Suomen toiseksi suurin kunta heti naapurikuntansa Inarin jälkeen. Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee myös osittain Sodankylän kunnan alueella.

Edelleen ajamme Luostolle ja pysähdymme Luosto hotellilla sekä vieressä sijaitsevassa Ametistikaupassa. Halukkailla mahdollisuus tehdä ostoksia. Sieltä löytyy aidot ametistikorut, hiottuja sekä raaka-ametisteja ja paljon muita Lapissa tehtyjä matkamuistoja. Luostotunturin läheisyydessä sijaitsee Suomen ainoa Ametistikaivos. Matkalla kuulemme tarinaa Ametistista…

Luostolta jatkamme Pyhätunturin maisemiin. Pyhä-Luoston 35 kilometriä pitkä tunturijono syntyi yli 2 miljardia vuotta sitten. Se on jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuoristosta. Kansallispuisto Pyhätunturin alueelle perustettiin jo vuonna 1938. Yhtenäinen Pyhä-Luoston kansallispuisto toteutui vasta vuonna 2005. Kansallispuiston tunnus on kuukkeli. Matka jatkuu kansallispuiston Luontokeskus Naavaan, jossa Cafe Loimussa keittolounas n. klo 12.30.

Lounaan jälkeen vapaata tutustumista Luontokeskuksessa. 

Sään salliessa pieni patikointi Aittakuruun, joka on helposti lähestyttävä ja kaiken kuntoisten saavutettavissa. Aluksi pururataa, mikä muuttuu pian ns.” laituripoluksi”.

Pyhältä matkaamme Rovaniemen Napapiirille, siellä tutustumista / valokuvausta yms. Napapiiriltä tulemme kaupungin keskustaan ja teemme pienen kiertoajelun.

Majoittuminen Original Sokos hotel Vaakunaan Rovaniemi, illallinen hotellin ravintolassa.

7 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa.

Aamiaisen jälkeen lähdemme kotimatkalle. Rovaniemeltä ajamme Kemin kautta, matkalla sopivissa paikoissa taukoja ja mm. Lounastauko ABC Tupos Liminka. Ruokailun jälkeen jatkamme matkaa edelleen reittiä Oulainen-Ylivieska-Kaustinen-Kauhava-Lapua-Jalasjärvi. Matkalla tarpeelliset pysähdykset, mm. Jalasjärven Juustoportilla, missä mahdollisuus tehdä juusto-ostoksia tms.

Matka jatkuu ostoksien jälkeen reittiä Parkano-Ikaalinen-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala.

***

Matkan hinta sisältää:

  • Bussimatkat hyvätasoisella turistibussilla

  • Hotelliyöpymiset yht. 6-yötä, aamiaisella ja päivällisellä

  • 3-yötä Break Sokos Hotel Levi, Standard huoneet

  • 2- yötä Lapland Hotels Riekonlinna Saariselkä

  • 1- yö Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi

  • Lounasruokailut, ohjelmassa mainituissa paikoissa 5 krt.

  • Päiväretket, opastukset / esittelyt sis.pääsyt ohjelmassa mainituissa kohteissa

  • Matkanjohtajan palvelut

P.S. Matkaohjelmaan saattaa tulla pieniä muutoksia

 

**Noudatamme matkoillamme 1.7.2018 voimaan tullutta matkapakettilakia, joita voi katsoa sivultamme kohdasta Matkaehdot.

!! Muistutamme myös, että Matka-Suni Ky ei vastaa henkilökohtaisista tapaturmista eikä matkustajan omaisuutta kohdanneista vahingoista.

Suosittelemme matkustajia ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy myös, peruutusturvavakuutus jo matkan varausvaiheessa peruutuskulujen ja mahdollisen matkalla sairastumisen varalta. Suosittelemme matkustajia tarkistamaan oman vakuutuksensa peruutusehtokohdan.