ruska.jpgRuskan lumoa Suomen ja Norjan Lapissa

Su-La 13.–19.9.2020
(7 pv)

 

Saariselkä * Ivalo * Inari * Utsjoki * Nuorgam * Pykeija * Neiden * Sevettijärvi * Raja-Jooseppi * Nellim * Pelkosenniemi * Savukoski * Salla * Posio * Kuusamo


Hinta:     895 € / hlö
(jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

**1 hh-lisämaksu 190 €

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 31.7. mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti menomatkalla: Vammala-Nokia-Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Ikaalinen-Parkano-Jalasjärvi-Kauhava-Ylivieska-Oulu-Kemi-Rovaniemi-Sodankylä-Saariselkä

1 pv
Auto lähtee Vammalasta klo 5.30 ajaen matkareitin mukaisesti. Matkalla pidämme tarpeelliset pysähdykset, jolloin myös ruokailumahdollisuus. Saariselälle saavumme n. klo 20.

Majoittaudumme Holiday Club Saariselkä Kylpylähotelliin, hotelli on majapaikkamme seuraavat neljä yötä, illallinen hotellin ravintolassa.

2 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään mahdollisuus nauttia hotellissamme kylpylän palveluista tai lähteä pienelle patikointiretkelle mm. Iisakkipään tuntureille, Kaunispäälle tai shoppailemaan Saariselän ostospaikoissa.

Illallinen hotellin ravintolassa.

3 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Lähtö hotellilta bussin kyydissä klo 8.00. Suuntanamme Inari-Utsjoki-Nuorgam-Pykeija-Neiden-Sevettijärvi-Inari. Ensimmäinen kohteemme on Utsjoen Kirkkotuvat, jossa sijaitsee kirkko, pappila, vanha hautausmaa ja pihakenttä Kirkkotupineen, aivan Mantojärven rannalla.

Paikka on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Mahdollisuus juoda ja nauttia lättykahvit.

Jatkamme Utsjoen kirkonkylään, jossa sijaitsee valtatie 4:n pohjoinen päätepiste, samalla pääsemme ihailemaan vuonna 1993 valmistunutta SAAMEN siltaa, jota pitkin pääsee ylittämään kuuluisan lohijoen, Tenojoen, Norjan puolelle.

Jatkamme edelleen Tenojokivartta pohjoisemmaksi, Suomen ”päälaelle” NUORGAMIN kylälle. Nuorgam on Suomen ja EU:n pohjoisin kylä, koska kylän koilliskulmassa on Suomen ja Norjan raja. Etäisyys Rovaniemen Napapiirille n. 500 km. Nuorgamin Lomakeskuksessa nautimme maistuvan keittolounaan.

Ruokailun jälkeen matka jatkuu Norjan puolelle ja pian sen jälkeen Varanginvuono jo näkyykin, sen reunustaa seuraillen ajelemme kohti idyllistä norjalaista Pykeijan kylää. Kylän asukkaat osaavat suomen kielen murretta, kveeniä. Tämä johtuu siitä, että suurin osa Pykeijan asukkaista on 1800-luvulla Suomesta muuttaneiden siirtolaisten jälkeläisiä. Kylässä on asukkaita n. 200. Pykeija oli eristynyt 1960-luvulle saakka, jolloin kylään saatiin maantieyhteys. Kylän hautausmaalla voimme tutustua erityisen ainutlaatuiseen kasviin, SIPERIAN SINILATVAAN. Sitä ei kasva muualla Skandinaviassa kuin Pykeijan hautausmaalla.

Kylän oppaan johdolla saamme paljon tietoa ja pistäydymme kirkossa. Lopuksi juomme pullakahvit.

Matkamme jatkuu Norjan puolella, pysähdymme Neidenin mahtavan kosken luokse kuvailemaan ja saatamme nähdä jopa lohen ”hyppäävän” koskessa vastavirtaan. Neidenistä käännymme kohti Suomen rajaa ja tulemme Näätämön kylään, jossa mm. kauppa, jossa pysähdymme ostoksilla. Jatkamme edelleen ja tulemme Sevettijärven kylään, joka on Kolttasamelaisten asuttama kylä. Ajettuamme vielä hetken eteenpäin näemme linja-auton ikkunoista ensiksi Nitsijärven ja pian sen jälkeen Inarinjärven.

Seuraavaksi tulemme Kaamasen kylän tuntumassa 4-tielle ja siitä teemme matkaa Inarin kirkonkylän ja Ivalon kautta Saariselän maisemiin, tuttuun hotelliimme. Illallinen hotellin ravintolassa.

4 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään retkeilemme koko päivän Inarissa. Lähdemme bussimme kyydissä noin klo 8.30. Ajamme Möyssäjärvelle, Karhunpesäkivelle, se on aito suosittu luonnonnähtävyys vuodesta toiseen. Halukkailla mahdollisuus pistäytyä katsomassa ylhäällä muutamien kymmenien rappujen päässä itse ”Karhunpesäkiveä”. Karhunpesäkivi on myös turistikeidas, jossa on kahvila ja matkamuistomyymälä.

Matka jatkuu Inarin kirkonkylään ja luonnonnähtävyyksiä Inarissa riittää. Ajamme aluksi Jäniskosken kuohujen luokse, pieni kävelymatka ja sitten saavumme riippusillalle, joka ylittää Juutuanjoen, siinä riittää ihailtavaa. Sillan luota ajaa hurautamme kirkonkylän halki, Inarin hautausmaalle, jossa pääsemme näkemään kuuluisien kultamiesten hautoja ns. ”PYRKYREIDEN PALSTALLA”. Näemme myös yhden Lapin Legendojen Sylvia Petronella van der Moerin ja hänen uurnapaikan sekä muistolaattansa Inarin hautausmaalla. Osa tuhkasta siroteltiin Lemmenjoen Kultalan maisemissa 2014.

Seuraava kohteemme on Saamelaismuseo Siidan kahvila-ravintola, missä nautimme lounaan. Siidan yhteydessä on luontokeskus ja pieni, mutta suosittu myymälä. Ruokailun jälkeen ajelemme yhtä Suomen kauneinta tieosuutta kohti Ivaloa. Ivalo on Inarin kunnan hallinnollinen keskus ja alueen suurin taajama, noin 3 000 asukasta.

Ivalon halki virtaa kultajokena kuuluisuutta saanut Ivalojoki. Ivalosta käännymme Murmanskin tielle ja jatkamme tietä aina Suomen ja Venäjän rajalle, Raja-Jooseppiin, jossa kansainvälinen rajanylityspaikka. Rajanylityspaikan läheisyydessä on Raja-Joosepin asuinpaikka eli ”Raja-Joosepin kenttä”. Käymme tutustumassa ”Raja-Joosepin kenttään,” Luttojoen törmällä sekä kuulemme Raja-Joosepin tarinan.

Jatkamme Nellimin kylään, käymme mm. Paatsjoen sillan luona ja näemme kuinka Inarinjärven kaikki vedet lähtevät kohti Barentsinmerta. Silta on lähellä Venäjän rajaa, ja sen pohjoispuolella on Vätsärin erämaaalue. Nellimin kylä on kolmen kulttuurin kylä Inarin kunnassa, Inarinjärven rannalla.

Nellimissä asuu inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja suomalaisia, siksi kylää kutsutaan kolmen kulttuurin kohtauspaikaksi. Kylässä sijaitsee myös pieni Trifon Petsamolaisen ortodoksikirkko.

Nellimistä Ivalon kautta saavumme tuttuun hotelliin Saariselän maisemissa. Kylpylän palvelut käytettävissä ja illallinen hotellin ravintolassa.

5 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme Saariselän maisemista.

Matkamme jatkuu 4-tietä ja pysähdymme mm. Porttipahdassa sekä Sodankylässä ja sieltä lähdemme ajelemaan 5-tietä Pelkosenniemelle, joka sijaitsee kolmen tunnetun pohjoisen joen risteyksessä (Kemijoki, Kitinen, Luiro). Pelkosenniemen ja ehkä yhden Suomen tunnetuimman rock-muusikon Andy McCoyn patsas sijaitsee Pelkosenniemen torilla. Matkaamme edelleen Savukoskelle, jossa pysähdymme lounaalle Hotelli ravintola ”Samperin Savotta” nimiseen paikkaan, mikä sijaitsee aivan Kemijoen läheisyydessä.

Ruokailtuamme jatkamme Sallaan, ajaen Saijan kauniin lappilaisen maisemakylän kautta. Sallassa pysähdymme kirkonkylässä ja kirkon luona. Sallan kirkonkylä on mm. sotahistoriallisesti mielenkiintoinen paikka. Näemme myös Sallatunturit, tulemme Hautajärven kylään, missä Napapiirin raja kulkee itäisimmillään, pieni luontokeskus sekä Karhunkierroksen pohjoisin lähtöpiste.

Ohitamme Rukan matkailukeskuksen ja saavumme hotelliimme Holiday Club Kylpylä Kuusamon Tropiikkiin. Kylpylän palvelut ja illallinen hotellin ravintolassa.

6 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään tutustumme Kuusamon ja Posion luontoon sekä muutamaan matkailukohteeseen. Aloitamme päivän n. klo 9. Ajamme päivän aluksi Rukan matkailukeskukseen, joka on kehittynyt todella monipuoliseksi vapaa-ajankeskukseksi. Jatkamme Rukalta Oulangan luontokeskukseen, siellä pieni patikointi mahtavan Kiutakönkään kuohuja katsomaan, n. 1 km suuntaansa. Kiutaköngäs on Oulankajokeen kuuluva, noin sadan metrin mittainen koski (=köngäs) Oulangan kansallispuistossa, Kuusamossa. Kosken putouskorkeus on 13,7m. Patikoinnin jälkeen nautimme luontokeskuksen ravintolassa keittolounaan.

Luontokeskuksesta matkaamme Posiolle, Tolvan kylälle. Saavumme Yli-Kitkan järvimaisemaan ja Riisitunturin läheisyydessä sijaitsevaan Korpihillan kauniiseen pihamiljööseen. Korpihilla on Ritva Kokon, toteutunut unelma, elämäntyö, luovuuden lähde sekä koti ja perheyritys, kaikki samassa paketissa.

Korpihillassa raikkaat ja puhtaat Lapin marjat/yrtit jalostuvat korkealatuisiksi tuotteiksi. Ritva Kokon koti oli mukana Suomen Kaunein Koti -ohjelmassa 2018.

Seuraava matkailukohteemme Posiolla on kulttuurin täyteinen Pentik-mäen Kulttuurikeskus. ”Mäellä” valmistetaan Pentikin kaikki keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät. Tehtaanmyymälässä voi tehdä uunituoreita löytöjä. Lisäksi on Kotimuseo, Kahvikuppimuseo sekä Muistoja maalta -näyttely.

Nähtävyyksien lomassa voi nauttia kupillisen kahvia myymälän kahvilassa. Posiolta ajamme hotelliimme Kuusamon Tropiikkiin, jossa kylpylän palvelut ja illallinen odottavat.

7 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Aamiaisen jälkeen hotellilta lähtö kotimatkalle. Ajamme reittiä Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi, jossa pieni tauko.

Matkamme jatkuu Oulun kautta Kalajoen Hiekkasärkille, jossa pysähdymme ja nautimme buffet-lounaan. Kotimatka jatkuu Rantatietä Kokkolan kautta Tyynelän Tonttulaan, joka sijaitsee rannikolla, seitsemän sillan varrella Kokkolan–Pietarsaaren välillä, Luodon kunnassa. Tonttulan 1700-luvun pihapiirissä on nähtävillä eri teemoilla sisustettuja aittoja, jotka kalustettu tyyliin kuuluvalla antiikilla. Itse tonttumuorina häärii, entinen antiikkikauppias, nykyisin maailmankuulu tonttutaiteilija Eija Porkola. Porkolan ilmeikkäät tontut ovat monille tuttuja, sillä niihin törmää eri puolilla maailmaa. Tutustumme tonttulaan tonttumuorin opastuksella sekä nautimme iltapäiväkahvit. Ostos mahdollisuus.

Tyynelästä ajamme edelleen Kauhavan ja Seinäjoen kautta Jalasjärven Juustoportille, jossa mahdollisuus tehdä juusto-ostoksia tms.

Matkaamme reittiä Parkano-Ikaalinen-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala.

***


Matkan hinta sisältää:

  • Bussimatkat hyvätasoisella turistibussilla
  • Hotelli yöpymiset yhteensä 6 yönä; Holiday Club Saariselkä Kylpylähotellissa ja Holiday Club Kuusamon Tropiikki Kylpylähotellissa, aamiaisella, illallisella sekä vapaalla kylpylän käytöllä 6 kertaa.
  • Lounasruokailut 5 kertaa ohjelmassa mainituissa kohteissa
  • Sisäänpääsyn, esittelyn ja iltapäiväkahvit Tyynelän Tonttula
  • Iltapäiväkahvit ja opastukset Pykeija
  • Retket, sis.pääsyt ja esittelyt
  • Matkanjohtajan palvelut