Kokemäenjoen kierroscedercreutzin_museo.jpg
Ti 2.8.2022

Sastamala * Huittinen * Kokemäki * Harjavalta * Nakkila * Ulvila * Pori


Matkan hinta:         95 € / hlö

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 4.7.2022 mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti: Nokia-Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Kyröskoski-Häijää-Vammala

Alustava aikataulu: Lähtö  Nokialta, Pirkkalaistien pikavuoro pys. klo 7.15, Tampere, Vanhankirkon pys. klo 7.35, Ylöjärvi, Matkatie klo 7.55, Hämeenkyrö, Op:n pys. klo 8.20, Kyröskoski Mh. klo 8.30,  Häijää, Herkkujuustola klo 8.50-9.15,  Vammala n. klo 9.45.

1 pv

Auto ajaa matkareitin mukaisesti. Noin klo 9 pidämme Häijään Herkkujuustolassa pienen virkistäytymistauon. Matkaoppaamme liittyy mukaan ja on kanssamme koko päivän.

Jatkamme Vammalan (Sastamalan) keskustaan. Kierros keskustassa, jossa näemme mm. harvinaisen Tyrvään kaksitornisen kirkon, joka on toinen lajiaan Suomessa.

Aloitamme Kokemäenjoen tutustumiskierroksen joen alkulähteeltä Sastamalan Liekoveden tuntumasta. Liekovesi on 57,5 metriä merenpinnan yläpuolella ja joki laskee Selkämereen eli Porin edustalle. Pituutta joella on n. 121 km. Voimalaitoksia joessa on neljä (4) kpl; Tyrvään voimalaitos Vammalassa, Äetsän Voimalaitos sekä Kokemäellä sijaitseva Kolsin voimalaitos ja Harjavallan voimalaitos, Harjavallan–Nakkilan rajamailla.

Kokemäenjoki, on maakunnan suurin joki ja samalla myös Kokemäenjoen vesistön laskujoki. Siten se koskettaa useampia meistä Pirkanmaalla / Satakunnassa asuvia tai kotoisin olevia henkilöitä. 

Tutustumme päivän aikana muutamiin mielenkiintoisiin joen varrella oleviin matkailukohteisiin jalkautuen välillä vähän pidemmäksikin ajaksi.

Pidempiä pysähdyksiä teemme mm. Kokemäellä Ali-Ketolan maatilamatkailutilalla, jossa nautimme buffet-lounaan Satakuntalaisen lähiruoka menun tapaan. Tila sijaitsee upealla paikalla, aivan Kokemäenjoen rannassa, vain viiden kilometrin päässä Kokemäen keskustan palveluista. Tila on myös valittu muutamia vuosia sitten ”Vuoden Satakuntalaiseksi Matkailuyritykseksi”. 

Harjavallassa tutustumme n. klo 13 alkaen  kohdeoppaitten johdolla Emil Cedercreutzin museoon, joka perustuu köyliöläissyntyisen kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin elämäntyöhön. Hän oli monipuolinen taiteilija, kuvanveistäjä, siluetisti, kansantieteellisen kokoelman kerääjä ja kirjailija.

Seuraavaksi tutustumme opastetusti Ulvilan keskiaikaiseen kivikirkkoon, joka on yksi Suomen merkittävimmistä ja arvokkaimmista keskiaikaisista muistomerkeistä. 

Ulvilasta pääsemme joen päätepisteeseen Poriin, jossa joki muuttuu neljäksi eri suuhaaraksi ennen Selkämereen laskuaan. Ajamme pienen kierroksen kaupungissa ja käymme katsomassa tietysti Kokemäenjokea.

Aikataulumme puitteissa teemme monia pienempiä pysähdyksiä, koska mielenkiintoisia asioita ja paikkoja on runsaasti matkan varrella.

Lyhyemmät ”pysähtymiset” voivat olla mm. Äetsän riippusilta, Pyhän Henrikin Kappeli ja Kolsin voimalaitos Kokemäellä, ”Nakkilan kirkon vaiheilla” yms. nähtävyyspaikat.

Oppaamme kertoo matkan aikana tietysti niistäkin paikoista ja kohteista sekä kylistä, missä emme välttämättä pysähdy tai käy lainkaan.

Porista päivämme jatkuu suorinta reittiä valtatie 11 pitkin Sastamalan Häijään Herkkujuustolaan, jossa pieni tauko ja samalla on mahdollisuus kahvitella ja tehdä juusto-ostoksia.  Kiitämme opastamme mielenkiintoisesta päivästä  Kokemäenjoen maisemissa.

Kotimatkamme jatkuu reittiä Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala. 

****

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat, hyvätasoisella turistibussilla
  • Oppaan palvelut, kokopäivän
  • Buffet-lounaan, Ali-Ketolan tila, Kokemäki
  • Sisäänpääsyn ja opastuksen E. Cedercreutzin museo, Harjavalta
  • Matkanjohtajan palvelut