Kartanoita *Kirkkoja * Puistoja ja Puutarhoja

Ke 5.6.2024

Voipaalan Kartano * Sääksmäen keskiaikainen kivikirkko

Jutikkalan Kartano * Inkalan Kartano * Hämeenlinna kaupunkikierros


Matkan hinta:         90 € / hlö

Matkalle ilmoittautumiset 14.5. mennessä.

Ilmoittautuessasi mainitse autoon nousupaikkasi ja mahdolliset erityisruokavaliosi!

Matkaohjelma

Matkareitti: Vammala-Häijää-Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere jne.

Alustava aikataulu: Lähtö Vammalasta klo 6.30; Häijää ABC klo 6.50; Kyröskoski mh. klo 7.10; Hämeenkyrö, S-market klo 7.20; Ylöjärvi, Matkatien pys. klo 7.40; Tampere, vanhankirkon pys. klo 8.00.

1 pv

Ajamme matkareitin mukaisesti, Akaan Toijalan ABC:llä pidämme pienen tauon.

 Ensimmäinen matkakohteemme sijaitsee Sääksmäellä Voipaalan kartanolla, jonne saavumme n. klo 9.15. Sääksmäki on Sydän-Hämeen keskeisimpiä muinaispitäjiä ja Sääksmäen Rapolan muinaislinna on hallinnut aikanaan Hämeen tärkeimpiä vesistöreittejä. Asutus ja maanviljely ovat jatkuneet Rapolanharjun etelärinteellä rautakaudesta asti. Rapolanharjun juurella sijaitsevat Rapolan ja Voipaalan kartanot. 

Valkeakosken kaupunki osti Voipaalan kartanon rakennuksineen v. 1985. Voipaalassa sijaitsee nykyään Valkeakosken kaupungin ylläpitämä taidekeskus, mikä elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Koko alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilu mahdollisuudet Rapolanharjulla. 

Kuulemme kartanoiden kiehtovan ja rikkaan historian kohdeoppaamme kertomana. Tutustumme Voipaalan kartanon puistoon ja alun perin 1700- luvulta peräisin olevaan barokkivaikutteiseen puutarhaan. Voipaalasta lähdettyämme teemme oppaamme kanssa pienen kiertoajelun Ritvalan kylän raitilla, joka on kuuluisa Suomen vanhimmasta kansanperinnejuhlasta eli Helluntaisin vietettävästä helkajuhlasta. Edelleen jatkamme Sääksmäen vanhalle kivikirkolle, joka on alun perin keskiaikainen harmaa kivikirkko. Kirkko rakennettiin todennäköisesti jo vuosina 1495-1500. Tutustumme myös kirkkoon oppaamme kanssa. 

Jatkamme matkaa Sääksmäen eteläosaan ja tulemme historialliseen Jutikkalan kartanoon. Kartanon historia on alkanut jo rautakaudella. Paikalta on löydetty mm. kolme rautakautista asuinpaikkaa sekä kolme myöhäisrautakautista polttokenttäkalmistoa. Varhaisin maininta kartanosta on vuodelta 1340. Kartanoksi Jutikkala on muodostunut 1400-luvun alkuun mennessä.

Kartanoon emme valitettavasti pääse sisätiloihin ryhmän kanssa, mutta olemme saaneet luvan tutustua pihamaahan ja ihailla Jutikkalan kartanon kaunista empiretyylistä päärakennusta sekä lukuisia muita kartanon rakennuksia ja englantilaistyylistä puistoa. 

Jatkamme matkaamme Inkalan Kartanoon herkkupöytään lounaalle. Inkalan Kartano tunnetaan maistuvista ruokaelämyksistä, luonnonläheisestä ja hiljaisesta ympäristöstä sekä lämpimästä asiakaspalvelusta. Inkalassa suositaan paikallista ja lähellä tuotettua niin palveluissa kuin raaka-aineissa. Kaunis ja historiallinen kartano sijaitsee luonnon helmassa Kanta-Hämeen Hattulassa.

Kartanon historia tunnetaan jo 1500-luvulta, mutta alun perin Uotila-nimisenä. Inkala on vanha rälssitila. Majoitustoiminta ja retkiryhmien vierailut alkoivat 1980-luvulla ja jatkuivat 1990 -luvulla ja 2000-luvulla tilauskirjat alkoivat täyttyä. Vuosien varrella on rakennuttu lisää tiloja.

Inkalan Kartanon eteisessä on Pikku-Puoti, jossa myydään pääasiassa kotimaisia ja suurimmaksi osaksi lähiseudulla tuotettuja käsityöläisten persoonallisia tuotteita. Mm. Hattulalaisen Ajan Korun tinakorut, Riihimäkeläisiä Tulihelmi yrityksen helmikoruja ja Hattulalaisen Markku Tuomisen puusorvaustöitä. Ulkomaalais- tuotantoa ovat alpakkatavarat, jotka tulevat Perusta. 

Inkalasta matka jatkuu Hämeenlinnan keskustaan, missä mukaamme liittyy kohdeoppaamme Kanta-Hämeen oppaista. Laajan 2 tunnin kaupunkikierroksen aikana näemme ja tutustumme mm. Hämeenlinnan pääkirkkoon, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa torin laidalla, missä käymme oppaan kanssa myös sisällä. Kirkon vieressä sijaitsee myös Sibeliuksen puisto, käymme katsomassa erikoisia puiston soivia penkkejä. Jatkamme bussimme kyydissä Verkatehtaan kulttuurikeskuksen ja Kansallisarkiston ohitse Aulangon puistometsään, missä teemme kierroksen bussin kyydissä. Palaamme Hämeen Linnanniemeen ja näemme eri suunnista keskiaikaisen Hämeen Linnan.

Kierroksen aikana näemme lisäksi paljon muitakin keskeisiä Hämeenlinnan nähtävyyksiä. 

Kierroksen jälkeen ajamme Hämeenlinnan Tiiriössä sijaitsevalle ABC:lle, jossa tauko.

Tauon jälkeen ajamme suorinta reittiä moottoritietä Tampereelle, jossa noin klo 18.00.

Tampereelta edelleen Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Kyröskoski-Häijää-Vammala.


****

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat, hyvätasoisella turistibussilla
  • Opastukset ja sisäänpääsyt, Sääksmäellä ja Hämeenlinnassa

  • Buffet-lounaan Inkalan herkkupöydästä

  • Matkanjohtajan palvelut