Kokemäenjoen kierroscedercreutzin_museo.jpg
Ke 15.7.2020

Sastamala * Huittinen * Kokemäki * Harjavalta * Nakkila * Ulvila * Pori

Matkan hinta:         95 € / hlö

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 15.6. mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti: Nokia-Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Kyröskoski-Häijää-Vammala

Alustava aikataulu: Lähtö Nokialta klo 7.30, Tampere, Vanhankirkon pys. klo 7.45,Ylöjärvi, Matkatie klo 8.00, Hämeenkyrö, Op:n pys. klo 8.20, Kyröskoski Mh. klo 8.30, Häijää, Neste klo 8.50-9.10, pieni tauko. Vammala n. klo 9.30.

1 pv
Auto ajaa matkareitin mukaisesti. Noin klo 9 pidämme Häijään Nesteellä pienen virkistäytymistauon. Samalla saamme matkaoppaamme mukaan koko päiväksi.

Matka jatkuu Vammalan (Sastamalan) keskustaan, pieni kierros keskustassa, jossa näemme mm. harvinaisen Tyrvään kaksitornisen kirkon. Se on toinen lajiaan Suomessa.

Aloitamme Kokemäenjoen tutustumiskierroksen joen alkulähteeltä Sastamalan Liekoveden tuntumasta. Liekovesi on 57,5 metriä merenpinnan yläpuolella ja joki laskee Selkämereen eli Poriin edustalle, pituutta joella on 121 km. Voimalaitoksia joessa on neljä kpl; Tyrvään voimalaitos, Vammalassa, Äetsän Voimalaitos sekä Kokemäellä sijaitseva Kolsin voimalaitos ja Harjavallan voimalaitos, Harjavallan–Nakkilan rajamailla.

Kokemäenjoki, joka koskettaa lähes kaikkia meitä Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnassa asuvia tai kotoisin olevia, ainakin jollain tapaa. Joki on maakunnan suurin ja samalla myös Kokemäenjoen vesistön laskujoki.

Tutustumme päivän aikana muutamiin mielenkiintoisiin joen varrella oleviin matkailukohteisiin jalkautuen välillä vähän pidemmäksikin ajaksi.

Pidempiä pysähdyksiä teemme mm. Kokemäellä Ali-Ketolan maatilamatkailutilalla, jossa nautimme buffet-lounaan. Tila sijaitsee upealla paikalla, aivan Kokemäenjoen rannassa, vain viiden kilometrin päässä Kokemäen keskustan palveluista. Tila on myös valittu muutama vuosi sitten ”Vuoden Satakuntalaiseksi Matkailuyritykseksi”.

Harjavallassa tutustumme kohdeoppaitten johdolla Emil Cedercreutzin museoon, joka perustuu köyliöläissyntyisen kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin elämäntyöhön. Hän oli monipuolinen taiteilija, kuvanveistäjä, siluetisti, kansantieteellisen kokoelman kerääjä ja kirjailija.

Seuraava kohteemme on Ulvilan keskiaikainen kivikirkko, joka on yksi Suomen merkittävimmistä ja arvokkaimmista keskiaikaisista muistomerkeistä. Ulvilasta pääsemme joen päätepisteeseen Poriin, jossa joki muuttuu neljäksi eri suuhaaraksi ennen Perämereen laskuaan. Teemme myös kiertoajelun Porissa, ja nautimme iltapäiväkahvit.

Mahdollisesti teemme monia pienempiä pysähdyksiä, koska mielenkiintoisia asioita ja paikkoja on runsaasti matkan varrella. Lyhyemmät ”pistäytymiset” voivat olla mm. Äetsän riippusilta, Pyhän Henrikin Kappeli ja Kolsin voimalaitos Kokemäellä, ”Nakkilan kirkon vaiheilla” yms.  nähtävyyspaikat.

Oppaamme kertoo matkan aikana tietysti niistäkin paikoista ja kohteista sekä kylistä, missä emme välttämättä pysähdy tai käy lainkaan.

Porista päivämme jatkuu suorinta reittiä valtatie 11 pitkin Sastamalan Häijään Herkkujuustolaan, jossa pieni tauko ja samalla kiitämme opastamme mielenkiintoisesta päivästä.

Matkamme jatkuu reittiä Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala.

****

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat, hyvätasoisella turistibussilla
  • Oppaan palvelut, kokopäivän
  • Buffet-lounaan, Ali-Ketolan tila, Kokemäki
  • Sisäänpääsyn ja opastuksen E. Cedercreutzin museo, Harjavalta
  • Iltapäiväkahvit, Pori
  • Matkanjohtajan palvelut