oolanti.jpg

Linnojen Ruotsi ja viehättävä Öölanti
23.-27.8.2020 (5 pv)

Kuninkaallinen Tukholma * Kalmarin linna * Öölanti * Borgholmin linna * Sollidenin palatsilinna * Kalmarin tuomiokirkko * Mauritzbergin linna *


Matkan hinta:     675 € / hlö
(jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

***Matkustajilla pitää olla mukana kuvallinen henkilökortti tai voimassa oleva passi.
- 1 hh-huone/hytti lisämaksu 115 €
- Menomatkalla Turku-Tukholma buffet-illallinen 34 € / hlö, varattava ilmoittautuessa

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 15.7. mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti: Häijää-Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala-Huittinen-Turku

Alustava aikataulu: Häijää, Neste klo 15.15; Kyröskoski Mh. klo 15.35; Hämeenkyrö, S-market. klo 15.45; Ylöjärvi, Matkatien pys. klo 16.05; Tampere, Vanhankirkon pys. klo 16.25; Nokia klo 16.45; Vammala klo 17.20; Huittinen, Härkäpakari klo 17.45; Tauko klo 18.15, Turun Satama n. klo 19.30.

1 pv
Bussi ajaa matkareitin mukaisesti, Turun satamaan saavumme n. klo 19.30. Viking Linen laiva Viking Grace lähtee klo 20.55 kohti Tukholmaa. Majoittuminen A-luokan ikkunallisiin 2 hh-hytteihin.

Mahdollisuus nauttia laivan ohjelmasta ja muista palveluista.

Yhteinen Buffet-illallinen laivalla, etukäteen varanneille!

2 pv
Meriaamiainen laivan ravintolassa klo 5.30 (Ruotsin aikaa) alkaen. Laiva saapuu Tukholman satamaan klo 6.30.

Paikallinen suomea puhuva oppaamme on meitä vastassa ja toivottaa meidät tervetulleiksi Ruotsiin. Oppaamme on kolme kokonaista päivää kanssamme, aamusta iltaan. Aloitamme kiertoajelulla Tukholmassa tutustuen keskeisiin nähtävyyksiin tutun bussimme kyydissä.

Tukholmasta ajamme etelää johtavaa valtatietä kohti Nyköpingiä, poikkeamme valtatieltä ja katsastamme Tullgarnin linnan, joka sijaitsee Södermanlandin maakunnassa lähellä Trosan kaupunkia. Tullgarnin linna toimii yhtenä Ruotsin kuninkaallisena linnana. Matka jatkuu Norrköpingiin ja siitä vielä lyhyen matkan Söderköpingiin lounaalle.

Lounaan jälkeen matkaamme kaunista Itämeren rantatietä edelleen etelää kohti, reittiä Vastervik-Oskarhamn-Strömsrum-Kalmar.

Saavumme Kalmariin, minkä sanotaan olevan Ruotsin rannikon helmi, joka on Itä-Smålandin ja Öölannin hallintokaupunki ja tunnetaan historiallisista rakennuksista, kauniista puistoista ja monista 1600-luvun suuruuden ajoilta peräisin olevista nähtävyyksistä. Kaupungissa on muhkeita barokkirakennuksia, kuten Kalmarin tuomiokirkko, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1660.

Historiasta tunnettu Kalmarin unioni perustettiin Kalmarin linnassa jo vuonna 1397. Linnaa aloitettiin rakentamaan jo 1100-luvulla ja sillä on ollut monivaiheinen historia, nykyisen muotonsa linna sai vuonna 1891. Vierailemme Kalmarin linnassa.

Kalmarin linnan vierailun jälkeen majoitumme kaupungin keskustahotelli First Witt hotel 2hh huoneisiin, illallinen hotellin ravintolassa.

Hotelli on majapaikkamme seuraavat kaksi yötä.

3 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme kokopäiväretkelle Öölannin saarelle.

Kalmarin salmen ylittävä Öölannin silta on teräsbetonista rakennettu, neljäkaistainen ja sen kokonaispituus on 6072 metriä. Silta on avattu liikenteelle vuonna 1972. Öölanti on Ruotsin toiseksi suurin saari, Gotlannin jälkeen. Tärkeimpiä elinkeinoja Öölannissa ovat kalastus, lampaiden kasvatus, kalkkikiven louhinta ja matkailu. Suosituimpia turistikohteita ovat Borgholmin linna ja Sollidenin palatsilinna. Tuulimyllyistään kuuluisalla Öölannin saarella oli alun perin n. 2000 tuulimyllyä, joista vieläkin on jäljellä n. 400 kpl.

Etelä-Öölannin viljelyseutu, johon kuuluu laaja kalkkikiviylänkö eli alvari (ruots. Stora Alvaret), on Unescon maailmanperintökohde.

Tutustumme oppaamme johdolla Borgholmin linnaan (linnanrauniot). Linna tuhoutui tulipalossa vuonna 1806, mutta se on erittäin hyvin restauroitu kalkkikivellä. Siitä saa hyvän kuvan millainen linna on ollut aikoinaan. Borgholmin linnanraunioita sanotaan ”kauneimmiksi raunioiksi Skandinaviassa”. Se on kooltaan ylivoimaisesti suurin ja kaunein sekä arkkitehtuuriltaan lumoavan hurmaava. Linnassa on tehty 1900-luvulla useampaan otteeseen arkeologisia kaivauksia.

Lounaan nautimme upeassa paikallisessa matkailunähtävyydessä Sandvikin Tuulimylly ravintolassa, paikallinen erikoisruoka ”Öölannin lautanen” sisältää mm. savustettua lohta, lättyjä, nyyttejä ja puolukkahilloa.

Seuraava kohteemme on Sollidenin palatsilinna, jonka omistaa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Joka vuosi Ruotsin kuninkaalliset viettävät suuren osan kesästään Sollidenissä. Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivää vietetään 14.7. suurin juhlallisuuksin upeassa Sollidenin linnan puistossa. Pääsemme tutustumaan tähän kuuluisaan ja kauniiseen puistoon oppaamme kanssa, kiireettömästi. Sisätiloihin ei ole pääsyä. Puiston ulkopuolella kahvila ja wc.

Aikataulun puitteissa ajamme Öölannin saaren eteläkärkeen katsomaan ”alvaria” kalkkikiviylänköä, maailmanperintökohdetta. Ajamme pitkää siltaa takaisin Kalmariin ja tutustumme mm. Tuomiokirkkoon sisälle (jos auki)

Majoittuminen tuttuun First hotel Wittiin ja illallinen hotellin ravintolassa.

4 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Matkamme Kalmarista jatkuu kohti Norrköpingiä, matkalla pieniä pysähdyksiä.

Norrköpingissä poikkeamme Itämeren kuuluvan Bråvikenin lahden rannalla sijaitsevaan upeaan Mauritzbergin linnaan. Nykyinen omistaja on suomalainen Liisa Lipsanen ja hänen yhtiönsä Style Invest Oy.

Liisa Lipsanen osti linnan vuonna 1990 ja linna muutettiin hotelliksi sekä konferenssikeskukseksi. Tutustumme linnaan opastettuna ja nautimme herkullisen lounaan linnan ravintolassa.

Linnan vanhimmat osat ovat peräisin 1500-luvulta ja sen omisti alun perin Birger Nilsson Grip. Hänen jälkeensä linnalla on ollut lukuisia eri omistajia. Linnan kivestä tehty päärakennus on rakennettu 1600-luvulla. Ulkonäöllisesti linna on pysynyt samana nykypäivään asti.

Mauritzbergista matkamme jatkuu Kohti Tukholmaa, minne matkaa yli 150 km. Ajoreittimme Nyköping-Södertälje-Tukholma, Stadsgårdenin satama.

Saapuminen Viking Linen terminaaliin, jossa matkalippujen nouto ja jako. Laivamme Viking Amorella lähtee kohti Turkua klo 20 (Ruotsin aikaa).

Majoittuminen laivalla A-luokan ikkunallisiin 2hh hytteihin. Illallinen laivan ravintolan buffet-pöydästä. Illallisen jälkeen mahdollisuus nauttia laivan muusta ohjelmasta ja palveluista.

5 pv
Meriaamiainen laivan ravintolassa, alkaen klo 6.30. Laiva saapuu Turun satamaan klo 7.35 (Suomen aikaa).

Bussi lähtee välittömästi kotimatkalle, kun matkustajat autossa.

Paluumatka noudattaa samaa reittiä kuin menomatkalla.

***

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat, hyvätasoisella turistibussilla
  • Laivamatkat A-luokan ikkunalliset hytit, meno-paluu
  • Meriaamiainen: Viking Grace ja Amorella, meno-paluu
  • Buffet-illallinen: Viking Amorella paluumatkalla, Tukholma-Turku
  • 2-hotelliyöpymistä, aamiaisella sekä illallisella, Kalmar First hotel Witt:ssä
  • Lounas, 3 päivänä Söderköping, Öölanti ja Mauritzberg
  • Suomenkielisen oppaan palvelut, Tukholma-Tukholma
  • Sisäänpääsyt linnoihin ja opastukset
  • Matkanjohtajan palvelut