Kartanoita * Ruukkeja * Linnoja * Puistoja ja Puutarhoja

14.-15.8.2024 (2pv)

Söderlångvikin kartano, Taalintehtaan Ruukki ja Kirkko, Kemiönsaarella *

Fiskarsin ja Billnäsin Ruukki sekä Mustion Linna, Raaseporissa


Matkan hinta:      275
 € / hlö (jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

**1 hh huoneen lisämaksu 35€

Ilmoittautuessasi mainitse autoon nousupaikkasi ja mahdolliset erityisruokavaliosi!

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 1.7. mennessä tai niin kauan kuin paikkoja on vapaana!

Matkaohjelma

Matkareitti: Vammala-Häijää-Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Humppila

Alustava aikataulu: Lähtö Vammalasta klo 6.10; Häijää ABC klo 6.30; Kyröskoski Mh. klo 6.50; Hämeenkyrö, S-market pys. klo 7.00; Ylöjärvi, Matkatien pys. klo 7.20; Tampere, Vanhankirkon pys. klo 7.40.

1 pv

Tampereelta ajamme matkareitin mukaisesti, tauko Humppilan Lasin Kauppakeskuksessa. Humppilasta matkaamme nopeinta reittiä Kemiönsaarelle (ajoaika Humppilasta n. 1.5 tuntia). Kemiönsaarelle saavuttaessa tapaamme kohdeoppaamme, hänen johdollaan aloitamme tutustumisen Kemiönsaaren matkailukohteisiin.

Kemiönsaaren kunta syntyi vuonna 2009 Dragsfjärdin, Kemiön ja Västanfjärdin kuntaliitoksella. Kemiönsaarella asui n. 6460 asukasta vuonna 2023 ja vuonna 2005 / 7450 asukasta. Äidinkielenä on ruotsi n. 67 % asukkaista ja suomenkielisiä n. 29 %, muun kielisiä n. 3.3 %. Ajettuamme kauniissa saaristolaismaisemissa saavumme Lövön salmen sillalle, joka valmistui kesällä v. 2011. Pituutta sillalla on 473 metriä, hyötyleveys 8 metriä ja alituskorkeus 19 metriä. Silta korvasi paikalla liikennöineen Lövön lossin.

Saavumme ensimmäiseen matkakohteeseemme Kemiönsaarella Söderlångvikin kartanolleKartano on suurimmaksi osaksi saanut nykyisen ulkonäkönsä aikana, jolloin suomalainen liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersson oli kartanon omistaja. Anderssonin haltuun kartano päätyi vuonna 1927. Nykyisin se toimii Söderlångvikin museona, jossa on osa Anderssonin yksityisestä taidekokoelmasta ja hänen huonekaluistaan. Anderssonin ostettua kartanon sen päärakennus oli vielä yksikerroksinen hirsirakennus. Arkkitehti W.G. Palmqvistin piirustusten pohjalta rakennus rakennettiin täysin uusiksi vuosina 1934-1938, jolloin rakennus sai molemmille puolilleen mm. yksikerroksiset tiilestä rakennetut siipirakennukset. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 560 m2 ja sen pituus 47 metriä. Upean päärakennuksen taide- ja henkilöhistoriallisen museon lisäksi kartanolle kuuluvat laajat omenatarhat sekä mittavat metsäalueet ja luontopolut. Söderlångvikin kartanomiljöö tarjoaa monipuolisia elämyksiä koko perheelle. Tutustumme kartanon upeisiin sisätiloihin kartano oppaiden johdolla.

Söderlångvikista ajamme bussimme kyydissä saaren eteläkärkeen Kasnäsiin kylään, joka kuuluu Hiittisten saaristoon. Kasnäsistä lähtevät yhteysalukset M/s Stella Vänöhön ja Finferriesin M/S Aurora Rosalaan. Kasnäsin palveluihin kuuluvat vierasvenesatama, polttoainemyynti, kauppa ja posti sekä Kylpylä-hotelli ja ravintola. Ravintolassa nautimme monipuolisen buffet-lounaan heidän saaristolaispöydästään.

Lounaan jälkeen mahdollisuus pistäytyä saaristolaistorilla ja kultasepän tehtaanmyymälässä.

Kasnäsistä matkaamme oppaamme kanssa tutustumaan Taalintehtaan Ruukkikylään. Taalintehtaalla oli poikkeuksellisen pitkä historiallinen jatkuvuus, sillä tehdas perustettiin jo v. 1686 ja vuoteen 2012 asti siellä toimi rautatehdas. Teemme kiertoajelun vanhassa ruukkimiljöössä. Kylässä on paljon vielä asumiskäytössä olevia rakennuksia tehtaan ajalta. Taalintehtaan vanhimmat asuinrakennukset ovat 1700-luvulta peräisin.  Näemme hiiliuunit, joita aikanaan oli 27 kpl, nykyisin jäljellä vielä 11 kpl. Ruukin vanhat masuunit ja hiiliuunit on osin restauroitu 2000-luvun alussa. Tutustumme erikoisen näköiseen Taalintehtaan kirkkoon, jonka metodistit rakensivat 1920-luvulla kuonatiilestä.  Lopuksi Taalintehtaan historiallisessa tehdasmiljöössä nautimme iltapäiväkahvit! Ajelemme takaisin kohti Kemiön kirkonkylää ja kiitämme opastamme mielenkiintoisesta päivästä.

Matkamme jatkuu Kemiönsaarelta Strömmän kapean salmen ylitse mantereen puolelle ja edelleen ajamme reittiä Perniö – Tenhola ja – Karjalohjalla Lohjanjärven rannalla sijaitsevaan Kylpylä-Hotelli Lohja SPA & Resort. Majoittaudumme hotelliin ja ravintolassa odottaa päivällinen. Ruokailun jälkeen kaikilla halukkailla mahdollisuus nauttia kylpylän palvelusta.

2 pv

Aamiainen hotellin ravintolassa alkaen klo 7.00. Lähtö hotellilta klo 9.00. Tänään tutustumme kolmeen Suomen ensimmäisistä 1500 – 1600 luvulla perustetuista ruukeista. Ensimmäinen kohteemme on Fiskarsin Ruukki. Saavumme Fiskarsiin n. klo 9.30. Aloitamme opastetun tutustumisen bussimme kyydissä. 

FISKARS juhlii tänä vuonna 375 – vuotista taivaltaan. Ja miten Fiskars juhlistaa 375- vuotispäiväänsä? Yhtenä läntisen maailman vanhimmista brändeistä ja yrityksistä Fiskars on edistänyt korkean laadun, ajattoman muotoilun ja vertaansa vailla olevan toiminnallisuuden periaatteita aina siitä lähtien, kun yritys perustettiin rautaruukiksi Fiskarsjoen varteen.  Tästä ja paljon muusta kuulemme opastetun kierroksen aikana. Fiskarsin tuotevalikoimahan on todella laaja mm. puutarhanhoito, ruuanlaitto, askartelu, sakset, rakentaminen ja korjaaminen, lahjat, ym. 

Noin klo 11.00 nautimme lounaan Fiskarsin Kuparipajan ravintolassa.

Lounaan jälkeen tutustumis- / ostosaikaa, mm. Fiskarsin oma myymälä, mistä löytää rakastettuja brändejä ja klassikkotuotteita sekä suomalaisen muotoilun uutuuksia. Fiskars Shopissa yhdistyy kattaus ja koti sekä puutarha ja ulkoilma. Lisäksi ruukissa on yli 20 putiikkia ja pajaa avoinna ympäri vuoden. Putiikeista voi löytää käsintehtyjä esineitä, kestäviä vaatteita, asusteita ja koruja, uniikkia taidetta sekä lähiruokaa ja juomaa itselle tai lahjaksi.  Pajoissa pääsee seuraamaan kädentaitajaa työssään.

Fiskarsista matka jatkuu Billnäsin ruukille, joka perustettiin vuonna 1641 Ruotsin vallan aikana. Ruukkien sijainnithan määrittivät kolme keskeistä tarvetta; satama kuljetusketjun pisteenä, joki, josta ammennettiin voimaa ja metsä, josta saatiin puuhiiltä poltettavaksi. Billnäsissä valmistettiin työkaluja nauloista kirveenteriin ja myöhemmin konttorihuonekaluja, mistä ruukin nimi lienee monelle tuttu.  Nykyään Billnäsissä on aivan erilaista toimintaa. Entisiin pääkonttorin tiloihin on rakennettu hotelli, jossa on sen vieressä seisovan piirustuskonttorina toimineen rakennuksen kanssa reipas 20 hyvällä maulla sisustettua hotellihuonetta. Ruukki tarjoaa myös vertaansa vaille olevan miljöön mm. kokouksille, tapahtumille ja tilaisuuksille sekä monenlaisia ravintolapalveluita.

Tapahtumista kuuluisimpana mm. heinäkuussa Fiskarsin ja Billnäsin ruukkien yhteiset useamman päivän mittaiset perinne – ja antiikkipäivät. Teemme pienen kiertoajelun ja tutustumis- / kuvaus yms. tauon, sopivassa kohteessa ruukilla. 

Matkaa jatkamme Billnäsistä kohti Mustion Linnaa. Saapuminen Mustion Linnaan, joka on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja sen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Nykyisin kartano toimii museona ja sen interiööri runsaine maalauksineen, koristeltuine kaakeliuuneineen, kustavilainen kalustus ja alkuperäiset parkettilattiat on restauroitu alkuperäiseen kuntoonsa. Myös linnanpuisto veistoksineen ja järvineen tarjoaa ihanan levähdyspaikan kävijöille. 

Linnan päärakennus on Suomen suurin maalliseen käyttöön tarkoitettu puurakennus ja edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. Sisustus on puolestaan kokonaan kustavilainen. Huomiota kannattaa erityisesti kiinnittää neljästä eri puulajista tehtyyn patruunan työhuoneen lattiaan. Mielenkiintoinen kohde on myös toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, ”kuninkaan huone”, jossa kuningas Kustaa III sekä tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II sanotaan levänneen. 

Tutustumme opastettuna linnakierrokselle Mustion Linnassa klo 14.30 alkaen. Kestoltaan noin 45 min. Linnakierroksen jälkeen nautimme iltapäiväkahvit Mustion Linnan ravintola Linnakrouvissa. Kahvittelun jälkeen mahdollisuus tutustua Linnan puistoon. 

Puurakenteista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi puistoksi tuoden sinne samalla runsaasti ulkomaalaisia puulajeja. Puisto on siksi myös lajistoltaan hyvin monimuotoinen. Nykyään puistoalue tarjoaa rauhaa sielulle kiemurtelevine polkuineen, huvimajoineen, romanttisine siltoineen, patsaineen sekä ainutlaatuisine kelluvine lemmenpolkuineen. 

Mustion Linna vierailun jälkeen matkamme jatkuu reittiä Lohja-Hyvinkää- Riihimäki, jossa pieni tauko. Kotimatka alkaa, ajamme edelleen moottoritietä Hämeenlinnaa-Iittala-Toijala-Tampere jne.

Tampereelle saavumme n. klo 19.15.

***

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat, hyvätasoisella turistibussilla
  • Hotelliyöpymisen Kylpylä-Hotelli Lohja SPA & Resort 2 hh huone / hlö aamiaisella ja päivällisellä sekä kylpylän käyttö
  • Lounas ruokailun 2 krt: 1 pv. Ravintola Kasnäs Kemiönsaarella 2 pv. lounas Kuparipajan ravintola Fiskars
  • Iltapäiväkahvit Taalintehtaan kahvilassa ja Mustiossa Linnakrouvin ravintolassa
  • Opastukset ja sis.pääsyt Söderlångvikin Kartano ja Kemiönsaari 5 t.
  • Opastus / kiertoajelu Fiskars
  • Museokierros Mustion Linna sisäänpääsy / opastus
  • Matkanjohtajan palvelut / matkan järjestelyt