hiljainen_kansa.jpgKoillismaalta - Etelä-Lappiin
Ma-To 10.-13.8.2020 (4 pv)

Hiljainen Kansa Suomussalmella * Ruka, Suurpetokeskus, Oulangan Luontokeskus ja -Kiutaköngäs Kuusamossa * Korpihilla, Pentik-mäen Kulttuurikeskus ja Pentik Kartano Posiolla * Hiekkasärkät, Kalajoki * Tyynelän Tonttula Luodon kunnassa *


Matkan hinta:     490€ / hlö
(jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

*** 1hh-lisämaksu 90 €

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 22.6. mennessä.

Matkaohjelma

Matkareitti menomatkalla: Vammala-Nokia-Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Kyröskoski-Ikaalinen-Parkano-Kihniö-Petäjävesi-Jyväskylä-Kuopio-Kajaani-Suomussalmi-Kuusamo.

Matkareitti tulomatkalla: Kuusamo-Oulu-Raahe-Kalajoki-Kokkola-Luoto-Pirtarsaari-Seinäjoki-Jalasjärvi-Parkano-Ikaalinen- Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Nokia-Vammala.

1 pv
Auto lähtee Vammalasta klo 5.30 ajaen matkareitin mukaisesti, matkalla tarpeelliset pysähdykset. Lounaan nautimme matkalla Siilinjärven Kunnonpaikan ravintolassa n. klo 12.30.

Siilinjärveltä ajamme reittiä Iisalmi–Kajaani–Hyrynsalmi–Suomussalmi–Kuusamo. Matkalla pysähdymme mm. ”Hiljaisen Kansan” Niittykahvilassa Suomussalmella Nokipannu kaffeilla lettujen kera ja näemme tietysti uskomattomat noin tuhatkunta turvepäistä vaatteisiin puettua hahmoa avoimella pellolla.

Virkistäytyneenä matkamme jatkuu kohti Kuusamoa. Saavumme hotelliimme n. klo 20, Holiday Club Kylpylä Kuusamon Tropiikkiin, joka on majapaikkamme seuraavat kolme yötä. Majoittaudumme ja kylpylän palvelut ovat käytössämme. Buffet-illallinen hotellin ravintolassa.

2 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Lähtö hotellilta klo 9.00 bussin kyydissä.

Saavumme Posiolle Tolvan kylän perinne- ja kulttuurimaisemaan, joka on ainutlaatuinen käyntikohde. Näemme Lapin tunturimaisemaa Riisitunturin sekä mahtavan Yli-Kitkan järvimaiseman. Tulemme Korpihillan kauniiseen pihamiljööseen. Korpihilla on Ritva Kokon, Korpihillan Mamsellin (niin kuin hän itseään nimittää) toteutunut unelma, elämäntyö, luovuuden lähde sekä koti- ja perheyritys, kaikki samassa paketissa, yhtenä kokonaisuutena.

Korpihillassa raikkaat ja puhtaat Lapin marjat ja yrtit jalostuvat korkealaatuisiksi tuotteiksi. Nautimme aamupäiväkahvit ja maistelemme muutamia tuotteita. Ritva Kokon koti oli mukana Suomen Kaunein Koti -ohjelmassa MTV3:lla v. 2018.

Seuraavaksi Posiolla saavumme ”Taivaallisen kauniiseen paikkaan” keittolounaalle Lomakeskus Himmerkiin, joka sijaitsee uskomattoman kirkasvetisen Kitkajärven rannalla. Lounaan jälkeen ajelemme bussimme kyydissä Posion Timisjärvelle Pentik-Kartanoon vierailulle. Anu ja Topi Pentikäinen kunnostuttivat ja rakennuttivat yli 150 vuotta vanhan Timisjärveläisen Porotilan taiteen kodiksi v. 2013-2015, Pentik-Kartanoksi.

Pentik-Kartano tarjoaa elämyksiä taiteen ja kulttuurin parissa. Saamme tutustua opastetusti Kartanon tarinaan, joka on alkanut jo 1800-luvulla ja jatkuu edelleen.

Timisjärveltä saavumme kulttuurin täyteiseen matkailukohteeseen Posiolla. Kohteemme on Pentik-mäen Kulttuurikeskus. ”Mäellä” valmistetaan Pentikin kaikki keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät. Tehtaanmyymälässä voi tehdä uunituoreita löytöjä. Lisäksi löytyy Kotimuseo, Kahvikuppimuseo sekä Muistoja maalta näyttely. Täällä voi tehdä myös löytöjä Pentikin alkuajoilta 1970-80 luvun keramiikkaa. Nähtävyyksien lomassa voi nauttia kupillisen kahvia 50-paikkaisessa kahvilassa.

Posiolta ajamme hotelliimme Kuusamon Tropiikkiin, jossa kylpylän palvelut ja illallinen odottavat.

3 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Tänään lähdemme tutustumaan Kuusamon Suurpetokeskukseen, jossa pääsemme tutustumaan Suomessa eläviin suurpetoihin. Paikka on tullut monelle tutuksi karhuista ja tietysti ”Karhumies” Sulo Karjalaisesta, koska hänellä on luottamuksellinen suhde kaikkiin tarhan karhuihin, aivan ainutlaatuinen ”Isäsuhde” koko maailmassa. Tarhassa on tällä hetkellä useita karhuja, tunnetuimmat lienee Juuso, joka ”taiteilijanakin” tunnetaan sekä Reetta ja hänen Suurpetokeskuksessa 2018 kevättalvella syntyneet kaksospentunsa Ansa ja Tara.

Tarhassa asustelee lisäksi kettuja ja ilveksiä. Käynti tapahtuu oppaan johdolla. Mahdollisuus ostaa matkamuistoja sekä kahvitella yms.

Kuusamon Suurpetokeskuksesta ajamme Oulangan Luontokeskukseen. Saavuttuamme Luontokeskukselle n. klo 13 jälkeen, nautimme aluksi keittolounaan.

Esittelyinfo Luontokeskuksella, jonka jälkeen pieni patikointi mahtavan Kiutakönkään kuohuja katsastamaan (1 km per suunta). Kiutaköngäs on Oulankajokeen kuuluva, noin sadan metrin mittainen koski Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa. Koski sijaitsee noin kilometrin päässä luontokeskuksesta ja lähimmältä tieltä. Kosken putouskorkeus on 13,7 metriä.

Seuraava kohde on Rukan matkailukeskus, joka on kehittynyt monipuoliseksi vapaa-ajankeskukseksi. Se on mm. Karhunkierros-vaellusreitin eteläinen päätepiste. Rukatunturin huippu on korkeudeltaan noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella.

Saapuminen hotellille n. klo 17.30. Kylpylän palvelut ja illallinen odottavat.

4 pv
Aamiainen hotellin ravintolassa. Aamiaisen jälkeen hotellilta lähtö kotimatkalle klo 8.30. Ajamme reittiä Taivalkoski–Pudasjärvi, jossa pieni tauko. Matka jatkuu Oulun kautta Kalajoen Hiekkasärkille, jossa pysähdymme ja nautimme buffet-lounaan.

Kotimatka jatkuu Rantatietä Kokkolan kautta Tyynelän Tonttulaan, joka sijaitsee rannikolla, seitsemän sillan varrella Kokkolan ja Pietarsaaren välillä Luodon kunnassa. Tonttulan 1700-luvun pihapiirissä on nähtävillä eri teemoilla sisustettuja aittoja, jotka on kalustettu tyyliin kuuluvalla antiikilla. Itse tonttumuorina häärii, entinen antiikkikauppias, nykyisin maailmankuulu tonttutaiteilija Eija Porkola. Porkolan ilmeikkäät tontut ovat monille tuttuja, sillä niihin törmää eri puolilla maailmaa. Tutustumme tonttulaan tonttumuorin opastuksella sekä nautimme iltapäiväkahvit. Ostos mahdollisuus.

Tyynelästä ajamme edelleen Kauhavan ja Seinäjoen kautta Jalasjärven Juustoportille, jossa ostostauko. Matkaamme edelleen Parkano-Ikaalinen-Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere reittiä, Nokialle ja Vammalaan.


***

Hinta sisältää:

  • Hotelli yöpymiset Kuusamon Tropiikki, 3 vrk, aamiaisella ja illallisella sekä kylpylän käytön
  • Bussimatkat hyvätasoisella turistibussilla
  • Lounas ruokailun 4 krt (jokaisena matkapäivänä)
  • Sisäänpääsyt ja esittelyt ohjelmassa mainituissa kohteissa
  • Nokipannukahvit ja letut, Hiljaisen Kansan Niittykahvila
  • Korpihillan leivoskahvit, maistiaiset ja esittelyt
  • Pentik-Kartanon esittelyn/sisäänpääsyn
  • Tyynelän Tonttulan, iltapäiväkahvit
  • Matkanjohtajan palvelut